Нова онлайн система в Казахстан ще извършва мониторинг на вноса и

...
Нова онлайн система в Казахстан ще извършва мониторинг на вноса и
Коментари Харесай

Казахстан: как се печели от санкциите срещу Русия

Нова онлайн система в Казахстан ще прави мониторинг на вноса и износа на артикули, създадени в чужбина. Има подозрения, че казахстански компании изнасят неразрешени артикули в Русия.

" Износът на електроника от Казахстан за Русия се е нараснал 22 пъти, което буди съмнения у нашите интернационалните сътрудници ", се споделя в запитване на депутати до държавното управление в Астана. Според тях става дума за затулен експорт на артикули от трети страни, фигуриращи в описите със наказания, или за фалшив пренос, при който стоките от Европа даже не влизат в Казахстан, а се препродават на крайни клиенти, зад които се крият съветски компании.

Нови ограничения против централноазиатските страни?

Официални представители на Съединени американски щати и Англия са предизвестили партньорските си страни от Централна Азия, включително и Казахстан, че ако нарушават режима на наказания против Русия може да им бъдат наложени вторични наказания. " Не приказваме за айфони или перални, а за компютърни технологии, които могат да се употребяват за надзор на ракети и дронове, които съветската военна машина употребява, с цел да убива цивилни и бойци в Украйна. Наблюдаваме го от началото на войната - внезапно повишаване на износа на дадени артикули от Казахстан към Русия ”, разяснява заместник-министърът на търговията на Съединени американски щати Матю Акселрод.

Бизнес за сметка на глобите

35-годишният Андрей се връща в родния си Казахстан от Новосибирск, където е живял 10 години, преди в Русия да бъде оповестена частична готовност. Според него " американските закани и ограничения за въздържане "  няма да имат резултат над търговията с Русия. " Как ще затворят граница, дълга 7500 километра? Това не е допустимо! Само в Източен Казахстан хиляди хора се устоят от търговия с съветската република Алтай. Търговците на дребно там работят от 1990-те години ", изяснява Андрей. Самият той придвижва " специфични товари "  до Русия в почивните си дни.

" Само 130 километра са до съветската граница, пътят е добър. С граничарите няма проблеми - изключително, когато носиш електроника или аварийни елементи за коли ". Мъжът е удовлетворен, че търговията с Русия му оказва помощ да припечели нещо в допълнение.

Казахстан: това шосе в Уст-Каменогорск води към РусияСнимка: Anatol Weisskopf/DW

Какво се търси най-вече в Русия?

Сабит, който държи магазин за електроника, удостоверява, че таман тези " специфични артикули "  са най-търсени в Русия. " В началото се интересуваха главно от платки и памет за компютри, видеокарти и различен хардуер. Сега търсят дронове и екшън камери ", споделя мъжът.

Също както Андрей, Сабит и чиновниците му постоянно сами носят поръчките до Русия. Той знае чудесно, че електронните артикули са артикули с двойна приложимост, на които са наложени наказания от Запада. Затова и всяко пътешестване до съветската граница се премисля обширно. " Когато се разбра за новата система за мониторинг, това подплаши тези, които пренасяха артикули до Русия в огромни камиони. За нас с дребните бизнеси е по-лесно ", изяснява Сабит. " Това си е бизнес! Особено за хората в Източен Казахстан, където приходите са доста по-ниски от тези в Астана ", споделя търговецът.

Подкрепа за Русия

Този " бизнес " обаче си има и неприятни страни. Всички, с които Дъждовни води беседва, споделят, че стоките, които се търсят от Русия, са станали доста по-скъпи в Казахстан. Частите за компютри, преносимите компютри, домашните използва и офис-техниката са поскъпнали осезаемо.

" Клиентите ни в Русия наподобява не се тормозят от повишението на цените. Запитванията не понижават. Това от една страна е добре, само че от друга местните към този момент купуват по-малко, което е неприятно ", споделя Андрей.

Има и още нещо значимо, добавя търговецът. " В Източен Казахстан доста хора поддържат Русия ". Андрей има вяра, че в случай че Западът наложи вторични наказания на Казахстан, броят на поддръжниците на Кремъл в района даже ще нарасне.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР